Възможно е след решението за въвеждането на такса върху вноса и транзита

...
Възможно е след решението за въвеждането на такса върху вноса и транзита
Коментари Харесай

Решението за такса върху вноса на газ е политическо и може да повиши цената, смята експерт

Възможно е след решението за въвеждането на такса върху вноса и преноса на руски газ през България да се стигне до нарастване на цената на синьото гориво. Това съобщи ръководителят на Българска асоциация „ Природен газ “ Светослав Иванов в ефира на Euronews Bulgaria. Той изясни, че решението за таксата е политическо , само че може да засегне конкуренцията на пазара на природен газ у нас. 

 

Трябва да разграничим ползите на България и на обособените играчи на пазара. Пропуска се значим аспект - тази такса с изключение на преноса, касае и вноса на съветски природен газ. Пропуснато е дали това няма да се отрази на конкуренцията. Имам чувството, че това ще се отрази като мярка на протекционизъм в интерес на държавното сдружение " Булгаргаз ". Забравяме, че с изключение на по Балкански поток, по Турция влиза газ и по друга тръба, която употребява " Булгаргаз " и където всеки може да заявява какъвто желае генезис.

Зад това решение стоят чисто политически причини. Протекционизмът е понятен. Но българската страна може да употребява и локалния рандеман - има две залежи, подготвени за употреба.

Със сигурност на доставчиците на газ няма да им хареса, че нараства себестойността, само че политиците имат своите причини. Мярката беше взета доста бързо, без никакви причини. Пари в хазната би трябвало да влязат, в случай че има по какъв начин да бъдат събрани.

Ако е належащо, по-скоро ще бъде изменен законът. Ако на българския пазар имахме локален рандеман, за което има капацитет, щеше е да е добре тази мярка. Сега може да се стигне и до повишение на цената на газа.

Цените доста мъчно подлежат на прогнозиране и това е един от главните проблеми на пазара.

Тази мярка беше изненада за всички, информацията е била вътрешна.

Частните снабдители ще оцеляваме в изискванията на борба и мощно монополизиран пазар.

Очаквам блъсканица на пазара , която може да ограничи предлагането, което на фона на зимния сезон, може да увеличи цената.

Не чакам значително нарастване на цената на природния газ в идващите месеци.

 

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР